Въпреки че нито една суперхрана не може да бъде лек за кожните проблеми, има един антиоксидант, който в момента набира слава в света на красотата и е способен да помогне с много от тях. Каротеноидите, които се намират в много растителни храни, започнаха да се появяват в добавките за кожа и локалните продукти благодарение на способността си да се борят срещу видимите признаци на стареене.
Каротеноидите са цветните пигменти в природата, които произвеждат ярко жълтите, червените и оранжевите цветове в определени плодове и зеленчуци. Тези пигменти не могат да бъдат произведени от тялото, но действат като мощни антиоксиданти, когато ги ядем. Познати са ни около 750 каротеноида, които се срещат в природата, но влизаме в контакт само с няколко от тях чрез плодовете и зеленчуците, които обикновено ядем:
- Алфа и бета-каротин – намира се в тиква, живовляк, моркови, сладки картофи, спанак.
- Бета-криптоксантин – намира се в сладки червени чушки и портокали.
- Ликопен – намира се в домати, розов грейпфрут, диня и гуава, но по-лесно се усвоява от преработени храни като доматен сос, доматено пюре и кетчуп.
- Лутеин – намира се в спанак, зеле, яйчен жълтък и авокадо.
- Зеаксантин – намира се в царевицата и продукти на основата на царевицата, чушки и яйчен жълтък.
Стареенето на кожата възниква в резултат както на вътрешни, така и на външни фактори. Вътрешните са свързани с възраст и генетика, докато външните зависят най-вече от начина на живот. Кожата е пряко изложена на всички външни влияния, което я прави силно уязвима към ефектите на стареене. Голяма част от този процес е резултат от вредните ефекти на ултравиолетовата радиация от излагане на слънце.
UV увреждането причинява нарушаване на естествените химични реакции, от които клетките на кожата се нуждаят, за да функционират правилно. Това причинява разграждане на колагена и еластина в кожата и стимулира производството на меланин, което води до видими признаци на стареене като фини линии и бръчки, отпусната кожа и хиперпигментация.
Каротеноидите предотвраттяват уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи чрез абсорбирането им и улавянето на свободните радикали. Тъй като се превръщат във витамин А в тялото, те помагат за образуването на нов колаген. Консумирането на разнообразие от ярки плодове и зеленчуци ще увеличи приема на каротеноиди. Тъй като те са мастноразтворими, са най-ефективни, когато се приемат с храна, съдържаща мазнини.
Каротеноидите, съхранявани в кожата ни, се разграждат след настинка или вирус. Нивата им също спадат през зимата, поради по-ниската консумация на плодове и зеленчуци. Важно е да увеличите дозата им през по-хладните месеци, за да се възползвате максимално от ползите им. Локалното им приложение пък е ефективен начин за защита срещу оксидативен стрес. Но локалните каротеноиди обикновено се съхраняват в най-външния слой на кожата, който постоянно се обновява. Именно заради това, храната е най-добрият начин, чрез който да си ги набавите.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.