Коледният сезон е белязан от множество традиции, интимни моменти със семейството и приятелите, блестяща празнична украса, размяна на подаръци… и цветни поинсетии. Със своите звездовидни прицветници за много хора тези великолепни растения (познати като коледни звезди в голяма част от Европа) са също толкова част от това празнично време на годината, колкото и коледните елхи, блещукащите лампички, украшенията и другите коледни декорации.
Експертите по декорация споделят как поинсетията се е превърнала в коледно растение и показват, че както като саксийно растение, така и като рязан цвят, тя може да изпълни дома ви с празнично очакване и да придаде допълнителен блясък на коледните обичаи и традиционната украса.
Как поинсетията се превръща в символ на Коледа?
Поинсетията произхожда от Мексико. Там тя расте като храст с височина до 5 метра. Ацтеките отглеждали растението в градините си, украсявали с него храмовете си и го използвали за производство на боя за оцветяване на дрехи и като лекарство за понижаване на температурата.
След завладяването на Мексико от испанците поинсетията става коледно растение. В хода на мисионерската дейност то получава името „Estrella de Navidad“ (Коледна звезда). През XVII в. поинсетията се появява за първи път в процесия на францискански монаси. Тя получава името „Flor de Nochebuena“ (Цвете на святата нощ) и все повече се превръща в християнски символ.
Триумф в целия свят
Световният успех на поинсетията като коледно растение започва в началото на XX век. Роденият в Германия емигрант Алберт Еке забелязва как прицветниците на диворастящите поинсетии около фермата му стават червени през декември. Това му дава идеята да отглежда растенията в полетата си, за да ги продава като рязан цвят в предколедния период. Това е началото на една успешна история. От около 1909 г. Алберт Еке се концентрира изцяло върху отглеждането на поинсетии.
След смъртта му през 1919 г. синът му Пол поема семейния бизнес. Тогава той се концентрира изцяло върху утвърждаването на поинсетията като празничен символ под името „Коледна звезда“. Още през 1920 г. той се опитва да отглежда поинсетии в саксии. Ранните сортове обаче не били подходящи за този тип отглеждане. Едва през 50-те години на миналия век става възможно да се отгледат сортове, които да виреят добре като стайни саксийни растения. От 60-те години на миналия век култивираните саксийни сортове все повече изместват рязаните цветя.
Едновременно с отглеждането на поинсетиите семейство Еке управлява собствени магазини в Холивуд и инвестира много време и енергия в маркетингови дейности. Това помага на поинсетията да добие огромна популярност в рамките на няколко години и скоро тя става неразделна част от американската коледна култура. От 50-те години на миналия век поинсетията се утвърждава като стайно растение и коледно цвете и в Европа.
Цвете на разнообразието
Днес съществуват стотици разновидности на поинсетиите в различни цветове, форми и размери. Като саксийни растения и рязан цвят те осигуряват много празнично настроение и придават допълнителен блясък и уют на коледните обичаи и традиционната украса. Поинсетиите могат да се използват и в безброй празнични идеи „Направи си сам“. Особено рязаните и мини поинсетии са идеални за творчески проекти у дома.
Съвет: Декорациите и тъканите с винтидж усещане в момента са на мода и се съчетават идеално с поинсетиите – класическото коледно растение!
Коледни елхи, украсени с поинсетии
Украсената коледна елха е типичният символ на празника и се радва на огромна популярност не само сред децата. Поинсетиите са идеалната жива украса за елха. Като отрязани цветя под формата на кокедама, те разкрасяват всяко дърво с колоритните си прицветници. За да направите кокедамите, извадете мини поинсетите от саксиите и увийте кореновите им топчета с мъх. Закрепете ги с тънка тел и окачете готовите кокедами.
Съвет: Преди да увиете растенията, полейте добре кореновите им топчета. По-късно поливайте внимателно мини поинсетите отгоре или редовно изваждайте топките с мъх и ги поставяйте за кратко в съд с хладка вода, за да могат да я попият.
Когато става въпрос за празнична коледна украса, поинсетиите блестят не само като украса за елха, но и като декорация на подаръци и като море от цветя в тази винтидж кутия, използвана като поставка за коледна елха. С ярките си цветове те създават незабравима атмосфера и правят другите декорации почти излишни.
Съвет: Поставете отрязаните поинсетии върху подаръците в тубичка за цветя, пълна с вода, или ги увийте със зелена флорална лента. За да запечатате отрязаните краища, веднага след отрязването потопете стъблата в гореща вода (около 60°C) за няколко секунди и след това ги потопете направо в студена вода.
Рециклирана елха с поинсетии
Тази рустикална коледна елха е идеална за всеки, който се интересува от устойчив начин на живот. Това е проект за рециклиране, тъй като елхата е направена от стар ствол (например миналогодишната коледна елха), тел и борови клонки. Ето как да го направите: Оформете рамка с конусовидна форма от парче тънка тел и я прикрепете към ствола със здрава тел за навиване. След това завържете борови клонки към рамката от тънка тел с още макара, направете кокедами от поинсетия и ги закачете на дървото с канап. Накрая прикрепете красива отрязана поинсетия на върха на дървото в епруветка, пълна с вода.
За кокедамите извадете мини поинзетиите от саксиите, увийте кореновите топчета с мъх и ги закрепете на място с фина тел. Не забравяйте да полеете добре поинсетиите, преди да ги увиете. По-късно можете да полеете внимателно мини растенията отгоре или да поставите топките мъх в съд с хладка вода за кратко, за да могат да я попият.
Поинсетия в кухнята
Коледа е време за ароматни курабийки. Великолепните поинсетии осигуряват подходящо настроение за съвместното приготовление на коледните лакомства. Поинсетиите могат да се развиват по-добре на светло място в кухнята, отколкото в дневната, където лесно могат да се затоплят. Подходящото място е светло, защитено от течение и с температура между 15 и 22°C.
Вълшебни коледни традиции с цветовете на поинсетията
Особено за децата Коледа е вълшебно време, изпълнено с мистериозни ритуали и истории, в което светлината на свещите и яркочервените поинсетии създаватпразнично настроение. Елфите са широко разпространени в цяла Скандинавия и е трудно да си представим празника без тях.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.