Повишеното кръвно налягане или хипертония, какъвто е медицинският термин, е най-често срещаното хронично заболяване в света. Болестта е известна като „тихия убиец”, тъй като много хора години наред страдат от високо кръвно, без да знаят за нея.
Заболяването се развива постепенно, а симптомите в началото често са главоболие, световъртеж и гадене. Хипертонията неслучайно се нарича болест на нерегулираните емоции. По-често тя поразява хора с буен темперамент, склонни към анализ, и тези, които се повлияват от негативни емоции.
В България според последните проучвания над 2,7 млн. души страдат от хипертония, а друга голяма група са в началните стадии на развитие на това заболяване. Понякога хипертонията засяга и съвсем млади хора.
Отличните, оптимални показатели на кръвното налягане, независимо от възрастта и пола на човек, са 120/80. За хипертония се говори, когато кръвното налягане остане над тези норми, дори и при покой.
Повишеното кръвно налягане е в основата на почти всички сърдечносъдови заболявания. Поради тази причина 43% от мъжете и 40% от жените между 25 и 65 години у нас са застрашени от инфаркт.
Въпреки че съвременната медицина разполага с достатъчно надеждни методи за профилактика и лечение, ние ви предлагаме продукти от природата, които ще ви помогнат в борбата с високото кръвно налягане.
Червено вино
Червеното вино, в малки количества, понижава кръвното налягане. Напитката на боговете е естествено богата на антиоксиданти и според изследванията има добър ефект върху предпазването от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. Доказано е, че виното има положителен ефект върху понижаването на кръвното налягане и на нивото на холестерола в тялото. Основната съставка в червеното вино, която има роля за предпазването от тези заболявания, е ресвератролът – специфичен антиоксидант, за който се предполага, че има дори антиракови свойства. Все пак не забравяйте, че при консумация по-голяма от 200 мл вино ще повиши кръвното ви налягане.
Канела
Освен изключително ароматна подправка, която придава завършен и изискан вид на десертите, канелата е добър съюзник в борбата с хипертонията. Тя е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Може би е и най-старата подправка в света, тъй като неколкократно е споменавана в Библията като съставка, използвана в мирото. За сваляне на кръвното е достатъчно да разбиете не повече от половин чаена лъжичка в топла вода и да я изпиете. За най-добър ефект пийте три пъти дневно, 30 минути след хранене. Друг вариант е да я смесите с кисело мляко или мед.
Ябълки
Медицинските свойства на ябълките са известни отдавна. Освен че предотвратяват развитието на атеросклероза и сърдечни пристъпи, помагат за пречистване на червата и са от полза при заболявания на бъбреците и черния дроб. Те са изключително полезни и при високо кръвно налягане. Канадски учени доказаха, че ябълките са още по-полезни за хипертониците, ако се консумират с кората, тъй като в нея има високо съдържание на ензими, които се борят с високото кръвно.
Чесън
Пренесен в Европа от Средна Азия, чесънът е едно от най-ефикасните средства за борба с хипертонията. Една скилидка чесън е способна да отключи производството на определени химични съединения, които помагат за отпускането на кръвоносните съдове, като по този начин се намалява и налягането в тях. Народната медицина предлага рецепта, която мнозина смятат за изключително ефективна – 3 скилидки чесън и 1 малка лъжичка мед. Счукайте скилидките и ги смесете с меда, а получената смес се изяжда наведнъж. Резултатът е нормализиране на кръвното за по-малко от час.
Виж 10 продукта, които предпазват от високо кръвно налягане
в електронното списание © 10-те най
„10-те най“ събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. „10-те най“ е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.