Възпалението като телесна функция не е непременно нещо лошо. Когато тялото е наранено или болно, имунната система се задейства, като насочва армията от бели кръвни клетки към проблемната зона чрез увеличен кръвен поток. Възпалението в здраво тяло е нормалната и ефективна реакция, която улеснява изцелението. Но това не е цялата история. Когато имунната система прекали и започне да атакува здрави телесни тъкани, се сблъскваме с автоимунно разстройство – т.нар. хронични възпаления. За щастие, съществуват храни, които могат да се преборят с това.
За да преминем към противовъзпалителните храни, трябва преди всичко да ограничим преработените продукти. Пресните храни съдържат съединения, които атакуват директно източника на възпаленията и възпалителните заболявания. Те могат да контролират имунната система и да повлияят на начина, по който възпалението засяга телата ни. Чрез добавянето на противовъзпалителни храни, тялото се възстановява без драстични промени, а и небцето не страда. Ето кои са те.
Зеленолистни зеленчуци
Всички те са полезни, но да вземем за пример манголдът. Той е с изключително високо съдържание на антиоксиданти витамин А и С, както и витамин К, които предпазват мозъка от оксидативен стрес, причинен от увреждането на свободните радикали. Яденето на манголд може да ви предпази от често срещания дефицит на витамин К. Ако ви е трудно да консумирате зеленолистни зеленчуци, опитайте да ги направите на сок.
Целина
Приемът на целина подобрява кръвното налягане и нивата на холестерола и предотвратява сърдечни заболявания. Целината е отличен източник на калий, както и на антиоксиданти, и витамини. Семената от целина имат впечатляващи ползи за здравето сами по себе си, тъй като помагат за намаляване на възпалението и борбата с бактериалните инфекции.
Цвекло
Наситеният му цвят се дължи на голямото количество от антиоксидантът беталаин. Антиоксидантите се борят за възстановяване на увреждането на клетките, причинено от възпаление. Цвеклото съдържа и магнезий, а дефицитът на магнезий е тясно свързан с възпалителните състояния.
Броколи
Броколите са с високо съдържание както на калий, така и на магнезий. Те са мощен антиоксидант с ключови витамини, флавоноиди и каротеноиди, които работят заедно за намаляване на оксидативния стрес в тялото и помагат в борбата с хроничните възпаления.
Боровинки
Един антиоксидант се откроява като особено силно противовъзпалително средство: кверцетин. Намира се в цитрусовите плодове, зехтина и тъмно оцветените горски плодове. Кверцетинът е флавоноид, който се бори с възпаление и дори рак. Наличието на кверцетин, както и други фитонутриенти антоцианини, обяснява защо има толкова много ползи за здравето от боровинките. Консумацията им забавя когнитивния спад, подобрява паметта и двигателната функция.
Ананас
Ананасът помага за подобряване на здравето на сърцето поради ефектите на мощния храносмилателен ензим бромелаин, който се бори със съсирването на кръвта. Доказано е, че бромелаинът спира тромбоцитите да се слепват или да се натрупват по стените на кръвоносните съдове, които са причините за инфаркти или инсулти. Ползите от него се дължат на високото съдържание на витамин С, витамин В1, калий и манган. Ананасът е пълен и с фитонутриенти, които работят по-добре от много лекарства за намаляване на симптомите на някои от най-често срещаните заболявания.
Сьомга
Сьомгата е отличен източник на незаменими мастни киселини и се счита за една от най-добрите омега-3 храни. А омега-3 са едни от най-мощните противовъзпалителни вещества. Те намаляват възпалението и помагат за намаляване на риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, рак и артрит. Силно концентрирани са в мозъка и са важни за когнитивната и поведенческата функция.
Орехи
Ако не ядете месо, ядките и семената компенсират отсъствието на протеини и омега-3. Фитонутриентите в орехите трудно се намират в други храни и помагат за предпазване от метаболитен синдром, сърдечносъдови проблеми и диабет тип 2.
Чиа
Тези семена са противовъзпалително средство, съдържащо незаменими мастни киселини алфа-линоленова и линолова киселина, муцин, стронций, витамини А, В, Е и D, минерали, включително сяра, желязо, йод, магнезий, манган, ниацин и тиамин. Борят се с възпалението, регулират холестерола и понижават кръвното налягане.
Куркума
Основното съединение на куркумата, куркуминът, е сред най-мощните противовъзпалителни и антипролиферативни агенти в света. Благодарение на това, куркумата е много ефективна при справяне с ревматоиден артрит.
Джинджифил
Джинджифилът е силен имуномодулатор, който помага за намаляване на възпалението, причинено от свръхактивни имунни реакции. Смята се, че джинджифилът е много ефективен при затопляне на тялото и може да помогне за разграждането на натрупването на токсини в органите. Известно е също, че прочиства лимфната система – канализационната система на нашето тяло. Джинджифилът лекува дори възпаление при алергични и астматични разстройства.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е право, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.