Аргановото масло е ценен продукт не само заради трудното си добиване, а и заради специфичните условия, при които вирее аргановото дърво. Районът около крайбрежието на град Есауира в Мароко единствен в страната осигурява непроменлива годишна температура и влажност на въздуха. Дори при минимална температурна амплитуда, аргановото дърво би загинало.
Днес аргановото масло е разпространено по цял свят и е известно като един от доказаните методи за подхранване на косата и кожата. Използва се също като ценна съставка в приготвянето на различни ястия заради благоприятното си влияние при хора с повишено количество на холестерол в кръвта.
Как е станало известно аргановото масло?
Мароко е сред най-големите производители на арганово масло в света. Откога обаче това е така? Разказваните истории в региона на отглеждането му твърдят, че този продукт е бил познат единствено на местното население, докато един английски журналист не посетил като турист този край на слънчевата страна.
Той нямал представа, че там се произвежда арганово масло, но щом местните му го препоръчали като лек за рана на ръката му, и той опитал, забелязал изключително бързо подобрение. Когато се завърнал в родината си, журналистът написал статия, посветена на аргановото масло и употребата му.
Хората от Запада наричат аргана “берберски бадем”, по името на местното население. От този момент нататък интересът към мароканския занаят драстично нараснал.
Как се добива маслото?
Извличането на арганово масло се извършва единствено от жени. Седнали една до друга, те образуват здраво споена с песен традиция – вярват, че пеенето ще помогне на работата им да спори.
Интересен е фактът, че аргановото масло, и това, подходящо за кожа и нокти, и предназначеното за готвене, се извличат от костилката на аргановия плод. Първата стъпка е премахването на същинския плод и разцепвате на костилката. И двата вида масло се добиват от онова, което остава. В костилката има друга по-малка костилка, чиито черупки се стриват и превръщат в познатото ни арганово масло за готвене.
След като сме премахнали двете обвивки, намираме малко семе, което също се смила, докато се получи маслото, което нанасяме върху кожата и ноктите си. И при двата случая, времето, което отнема преработването на черупките и семето, за да се извлече висококачественият продукт, е средно около час/ час и половина.
Внимание, дами! Как да разпознаем висококачествения продукт?
Ако едно арганово масло е без допълнителни примеси, т. е. чист продукт, то не трябва да остава задълго мазно на кожата, а да попива бързо и носи дълготрайна нежност.
Лора (да, като Лора на Яворов) е студент по българска филология. Голямата ѝ страст е към историите, раждащи се тихомълком и чакащи да бъдат разказани. Вярва, че във всеки от нас дебне поне едно от „седемте чудеса на света“ – писането и танцът са нейните.