Да ядете храни с изтекъл срок на годност е не само обида за небцето ви, но и много опасно за здравето. Има и такива обаче, за които въобще да не се притеснявате – те издържат с години, дори векове. Преди да се заемете с пролетното почистване на шкафа с хранителните запаси, вижте продуктите, които може да съхранявате почти вечно, без те да променят хранителните си качества.
Ориз
Най-добрата температура за съхраняване на ориза е около 5 градуса, в специални кутии или стъклени буркани. Ако спазвате тези условия, той може да се запази цели 30 години, при това няма да промени вкусовите си качества.
Сухо мляко
Сухото мляко, произведено по всички технологични стандарти, може да се съхранява неопределено време, без да променя хранителните си стойности и качества. Единственото условие за това е продуктът да се съхранява в херметически затворен съд. И готово – сухото мляко е в списъка с храни, които можете да съхранявате почти вечно.
Соев сос
Ако е отворен, соевият сос може да издържи без да се разваля до три години. Ако е в херметически затворен съд и много повече – всичко зависи от качеството на продукта.
Кленов сироп
От Асоциацията на производителите на кленов сироп уверяват, че неотворен, трайността му де факто е безсрочна. Дори и след отваряне на опаковката кленовият сироп може да издържи до няколко години, ако се държи в хладилник.
Виж списъка с 10 продукта, които може да съхранявате почти вечно
в електронното списание © 10-те най
„10-те най“ събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. „10-те най“ е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.