В миналото домакините са готвили с много по-здравословни мазнини от съвременните. Тогава направата на олио от семена, маслини и ядки е ставала само чрез механично студено изстискване.
Получената смес е имала мътна консистенция, съдържала е мазнини, стероли, лецитин и късчета целулоза. Готварското олио било готово за използване след почистване и претакане. Безспорно частично рафинираната мазнина е загубвала част от хранителните си качества.
При все това тя е била много по-здравословна от днешното най-масово използвани мазнини. Това е така, защото оригиналната структура на молекулите ѝ е останала незасегната. А как се приготвя олиото днес?
Съвременният метод за извличането на растителни масла също започва със студено пресоване. След това обаче следват няколко технологични процеса, които влошават качеството на приготвената мазнина.
А именно – свободните мастни киселини се отстраняват, посредством извличане във вакуум и утаяване с концентриран алкален разтвор, смята доктор Фостър от Калифорнийска здравен институт. След филтриране, сместа се загрява до 230-250 градуса. В резултат се получава бистро и искрящо олио с хубав търговски вид.
Съдържанието му обаче съвсем не е толкова привлекателно, тъй като методите на рафиниране лишават продукта от повечето пълноценни хранителни съставки, сред които витамини, минерали, целулоза и пр. Освен това вече са настъпили и съществени нарушения в молекулата на готварското олио.
Повечето потребители предпочитат олиото в по-големи разфасовки. Но това крие риска да се консумират твърде много мазнини за кратък период от време. Обичайно към една салата (порция за един) се прибавя около 50-60 грама олио. Домакините пържат, пекат и задушават с рафинирано олио.
Рядко обаче се замисляме за мазнините, намиращи се в подготвяните от нас продукти, които също попадат в тялото ни. По този начин се „заформя” ежедневен цикъл на хранене, които е далеч от определението нискокалорична или здравословна диета.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.