Вероятно не бихте отхапали ябълка или не бихте сложили няколко зърна грозде в устата си, без първо да ги измиете. Наясно сте, че ядете плода, без да го белите, но никой не знае кой го е пипал, а и с какви препарати е бил третиран.
Какво да кажем обаче за бананите, цитрусите и авокадото – плодовете, които се белят преди консумация? Експертите по безопасност на храните казват, че те също трябва да се мият.
„Продуктите, които имат кора, трябва да се измият под чиста вода, дори ако възнамерявате да изхвърлите кората. Това е най-добрата практика за безопасно боравене с храни. Тя намалява преноса на мръсотия или микроби, които могат да бъдат открити върху плода“, каза Тамика Сим от Международния съвет за информация за храните пред The Huffington Post.
Докато мръсотията може да се види, остатъчните пестициди или микроби, които могат да причинят болести, пренасяни с храна, не се виждат с просто око. Ето защо Симс препоръчва измиването на цялата храна преди ядене.
„Корите от бананите, портокалите, авокадото и други продукти с дебела външна повърхност са също толкова податливи на бактерии, колкото и по-меките плодове и зеленчуци с по-деликатна кожа“, отбелязва експертът по безопасност на храните Тревър Крейг.
Американската администрация по храните и лекарствата откри листерия и салмонела по външната страна на авокадото. По-дебелата кора затруднява проникването на бактерии или мръсотия във вътрешността, но когато режете плод, все пак можете да замърсите храната с ножа. Измиването на кората намалява вероятността това да се случи.
Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.